Rapport: HOSTA 2020 – The Benelux Hotel Statistics

By Marco van Bruggen on 8. september 2020

HOSTA 2020 cover

Het HOSTA rapport is bedoeld om relevante informatie te vestrekken aan hoteliers, investeerders, bankiers, projectontwikkelaars, gemeentes, brancheorganisaties en anderen die geïnteresseerd zijn in de boven-en middenklasse van de hotellerie in de Benelux. Het 43e HOSTA rapport, HOSTA 2020, bevat informatie over het boekjaar 2019 en is gepresenteerd op 8 september 2020.

Hoewel het rapport is gericht op de resultaten in 2019, kunnen we de impact van de COVID-19-crisis op de hotelmarkt in 2020 niet negeren. De eerste besmetting met COVID-19 werd bevestigd in december 2019 en de uitbraak werd eind januari 2020 zichtbaar in China. Het virus verspreidde zich later op grote schaal naar Japan, Korea, Europa en de Verenigde Staten. De eerste gevallen in België werden begin februari 2020 bevestigd, terwijl het eerste geval in Nederland eind februari 2020 werd gemeld. Na de implementatie van verschillende vormen van lockdowns en social distancing, kelderde de bezettingsgraad hotels. Toen de strengste lockdown-maatregelen werden aangekondigd, sloten veel hotels tijdelijk. De hotels die open bleven, meldden een bezettingsgraad van minder dan 10%. Terwijl de zomer minder beperkingen bracht en het aantal overnachtingen door binnenlandse gasten toenam vanwege zogenaamde ‘staycations’, stegen de COVID-19-nummers in september weer en zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd.

Het lijkt onvermijdelijk dat COVID-19 de hotelmarkt in de rest van 2020 en tot ver in 2021 zal blijven beïnvloeden. Door de positieve berichten over de kansen voor het creëren van een effectief vaccin, verwachten de meeste hoteleigenaren toch dat 2021 betere cijfers zal laten zien. Een volledig herstel voor de hotelmarkt is wellicht mogelijk in 2022 of 2023.

Het HOSTA 2020 rapport is gebaseerd op informatie die ter beschikking is gesteld door ruim 460 hotels. De samenstelling van de deelnemers is niet bedoeld als een representatie van de gehele markt. Ons doel is om conclusies te trekken gebaseerd op relevante ontwikkelingen in de hotelsector.

Het HOSTA 2020 rapport is mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Wij zijn dankbaar voor hun voortdurende ondersteuning.

U kunt het rapport bestellen via het bestelformulier. Het rapport is Engelstalig.

Marco 1

About the author

Marco van Bruggen mvanbruggen@horwathhtl.com