COVID-19: Heropeningsbeleid per land
By Marco van Bruggen on 11. juni 2020
Covid-19 Marktrapport Toerisme & Hospitality – Heropeningsbeleid per land
Er zijn tekenen, hoe voorzichtig ook, dat veel markten het licht aan het einde van de tunnel beginnen te zien. Voor sommige markten is dat licht misschien een tegemoetkomende trein, maar we laten ons niet op een verkeerd spoor zetten.
Horwath HTL heeft recent een rapport gepubliceerd waarin de overheidssteun werd onderzocht die beschikbaar was voor horecabedrijven over de hele wereld. Het werd duidelijk dat er een aantal maatregelen konden worden genomen, waarvan sommige gericht waren op het bedrijf zelf en andere gericht waren op het werken aan die bedrijven.
Drie maanden later is duidelijk geworden dat de risico / beloningsverhoudingen van veel regeringen veranderen naarmate het vooruitzicht van economische schade op lange termijn wordt beïnvloed door de dalende infectiecijfers. Voor veel markten is het risico veel groter. Neem bijvoorbeeld de economieën van Griekenland, Spanje en Italië die voor grote delen van hun economie afhankelijk zijn van toerisme. Het officiële Griekse cijfer is dat toerisme 25% van het BBP uitmaakt, hoewel de werkelijke omvang zeker veel hoger is. In welk stadium wordt het Griekse zomerseizoen onhoudbaar en in welk stadium besluiten sommige van de 10.000 hotels dat het geen zin heeft om te openen?
Dit heeft geleid tot een nieuw rapport dat tot doel heeft de officiële mechanismen voor heropening te belichten die in veel landen zijn begonnen. Deze nemen meestal de vorm aan van vaste data in de toekomst en criteria waaraan moet worden voldaan om van de ene fase naar de volgende te gaan. Sommige landen, opnieuw Griekenland, zijn al naar een staat van opening gegaan, hoewel de horeca nog steeds probeert de nieuwe regels en kosten voor schoonmaken in een post-Covid-wereld te verwerken. Andere landen hebben hun grenzen effectief gesloten – zie het Verenigd Koninkrijk – door willekeurig quarantainebeperkingen op het laatste moment op te leggen, vele maanden na hun collega’s. Dit leidt tot nieuwe problemen: toeristen mogen misschien wel naar Griekenland reizen, maar worden afgeschrikt door het mogelijke vervolg in de vorm van een quarantaine van twee weken.
Het is natuurlijk nog een vroeg dag: veel van deze markten hebben vage tijdschema’s en voorwaarden en we verwachten dat deze lijst zich de komende weken zal ontwikkelen naarmate meer regeringen hun vereisten publiceren en meer landen opengaan. Eén ding is absoluut duidelijk: de klok tikt en we kunnen alleen maar hopen dat het loslaten van beperkingen niet leidt tot een toename van infecties en dat een deel van de zomer en de rest van 2020 kan worden gered.