Column

Column: Liever hotels dan bitcoins

Blog post By Ewout Hoogendoorn

9:00am 14/02/2018

Share this content

Liever hotels dan bitcoins

De aandelen van beursgenoteerde hotelbedrijven knalden eind januari nog boven de gemiddelden van de beurzen uit, maar bij de dreun begin februari zakten ze weer minstens zo hard mee. Als de economie goed gaat, gaat de hotellerie vaak meer dan goed, en andersom. Maar cryptomunten vliegen nog vele malen harder alle kanten uit.

Het Hilton Rotterdam is verkocht voor 50M euro op een rendement van 6,5%, met een management contract aan de Singaporese First Sponsor Group. Menig kantoor met een 10-jarig huurcontract wordt voor een hogere yield verkocht. Dat geeft maar weer aan dat de hotellerie in de wereld van vastgoed zich heeft ontwikkeld tot een sterk eigen segment. Dat trekt vervolgens weer veel internationale investeerders.

De Franse investeerder Corum heeft begin dit jaar ook alweer het Ibis Hotel Amstelveen gekocht van de Borealis Hotel Group voor 35M euro, en het Duitse DeKa Immobilien kocht in januari NH Barbizon Palace voor 155,5M euro. En O ja, Borealis heeft ook het nog te openen QO Hotel alweer verkocht, deze aan Invesco, prijs is niet bekend gemaakt maar ergens tussen 70M en 80M euro zal het zeker zijn. Dat betekent dat er dit jaar dat nog maar net begonnen is, alweer minstens 300M euro aan hotels is verhandeld. Dat gaat de goede kant op!

Het nog betere nieuws voor een stabiele markt is dat ook de hotels buiten Amsterdam serieuze handelsobjecten worden. Er staan nog een paar deals buiten Amsterdam aan te komen, dus met die dynamiek gaat het voorlopig nog wel goed. Het beeld van de ‘kenners’ is dat het nog wel even zo doorgaat. Het leuke is natuurlijk dat de ‘kenners’ van de beurzen die begin februari zo stevig in elkaar zakten, dat in het geheel niet hebben zien aankomen. Ze haastten zich vervolgens om uit te leggen dat het ‘logische correctie’ is. Alleen heeft niemand die zien aankomen ‘omdat het al zo lang niet is gebeurd’.

Vreemd argument, maar goed om te onthouden bij het waarderen van hotelvastgoed, en uiteraard ook van ander vastgoed, dat toch een bijzondere klus blijft. Het blijft een ‘well educated guess’, waarbij we proberen zo goed mogelijk alle ingrediënten van de markt mee te wegen, zoals een zorgvuldige analyse van vraag en aanbod. Als je twee maanden geleden in bitcoins had geïnvesteerd en een maand geleden verkocht, had je veel meer geld verdiend dan de investeerders in bovengenoemde hotels bij elkaar over tien jaar. Helaas heeft dat geen enkele relatie met de gewone economie en weet je echt pas achteraf wat je is overkomen. Hotels mogen heftiger reageren dan de ‘gewone’ markt, het heeft er in ieder geval een relatie mee.

Deze column is geschreven voor Hospitality Management

This post is tagged with