HOSTA

Het HOSTA rapport is bedoeld om relevante informatie te vestrekken aan hoteliers, investeerders, bankiers, projectontwikkelaars, gemeentes, brancheorganisaties en anderen die geïnteresseerd zijn in de boven-en middenklasse van de hotellerie in de Benelux. Het 39e HOSTA rapport, HOSTA 2016, bevat informatie over het boekjaar 2015 en is gepresenteerd op 13 september 2016.

De resultaten in de Nederlandse hotelmarkt zijn opnieuw verbeterd dit jaar, een voortzetting van het herstel dat in 2013 is ingezet. Zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen zijn gestegen, resulterend in hogere omzetten en hogere winsten. In België en Luxemburg echter zijn de bezettingsgraden gedaald, terwijl de gemiddelde kamerprijzen stabiel bleven.

De ontwikkeling in de komende jaren is onzeker. Hoewel het economische herstel de hotelmarkt heeft gestimuleerd, kunnen recente ontwikkelingen een negatieve invloed uitoefenen. De recente terreuraanslagen in Europa, waaronder in Brussel, kunnen leiden tot een afname van het aantal buitenlandse bezoekers. De gevolgen van de Brexit zijn ook nog onzeker. De lagere waarde van de Britse pond kan resulteren in minder Britse toeristen. Op de lange termijn zijn er tekenen dat bedrijven een locatie in Amsterdam of Brussel mogelijk zullen prefereren boven een locatie in Londen. Vooralsnog laten de projecties voor 2016 en 2017 nog steeds optimisme zien, zij het op een lager niveau dan in voorgaande jaren.

Het HOSTA 2016 rapport is gebaseerd op informatie die ter beschikking is gesteld door bijna 500 hotels. De samenstelling van de deelnemers is niet bedoeld als een representatie van de gehele markt. Ons doel is om conclusies te trekken gebaseerd op relevante ontwikkelingen in de hotelsector.

U kunt het HOSTA 2016 rapport bestellen met het bestelformulier. Het rapport is alleen beschikbaar in het Engels.

 
Profile Image
About The Author

Ewout Hoogendoorn

Business Recovery, Tourism, Valuations, Transactional Advice, Asset Management, Planning & Development
Ewout Hoogendoorn is owner and managing director of Horwath HTL Benelux, member of Crowe Horwath International. Crowe Horwath International is an international organisation of accountants, tax consultants and management consultants. The management consultancies have a strong focus on Hotel, Tourism and Leisure Industries with 50 offices worldwide and approximately 350 people. Ewout studied architecture and Business Administration in Delft and has 29 years of experience in developing and implementing strategies, project management, market research and development of market strategies in the following sectors: building industry (5 years), general consultancy (6 years), and hotel tourism and leisure industries (18 years). Horwath HTL presents marketing and financial figures of the Benelux hotel industry at an annual conference initiated and chaired by Ewout as of 1998, and sponsored by ING Bank. Ewout maintains strong relationships with the hospitality desks of all major Dutch banks and a number of foreign banks. As Horwath takes a leading position in consulting to the hotel industry, Ewout is involved in almost all major Dutch hotel developments. He enjoys working based on facts and figures, and is inspired by turning that knowledge into an instrument for active change management. A quote which particularly appeals to him is the following: ‘At the end of the day, a fine balance needs to be secured between the ‘soft’ and ‘hard’ sides of an organization.’
Director @ The Netherlands
view my profile...